Thanksgiving


Idag var det Thanksgiving, och vi var sammanlagt 30 personer i huset. Man åt ohälsosamt mycket mat, och "värdmormor" gjorde även en potatisgratäng i min ära. Hela nedervåningen blev en matsal, som ni kan se på före- och efterbilderna. 2 av mina "värdkusiner" går på min skola, så jag hängde med dom hela dagen.
Senare åkte jag med dom och Devon och kollade på Harry Potter and the Deathly Hallows pt. 1. Synd att den var lite seg, för den var verkligen bra gjord.
Nu är det mitt på dagen hos er och mitt i natten här, så godnatt Sverige!

American Music Awards 2010


I söndags var det American Music Awards 2010 på ABC. Rihanna gjorde ett smoking hot intro performance (klippet ovan). Här är några av vinnarna, och vilka nomineringar de vann:

Justin Bieber
Pop/Rock Music - Favorite Male Artist
Pop/Rock Music - Favorite Album: My World 2.0
T-Mobile Breakthrough Artist of the Year
Artist of the Year

The Black Eyed Peas
Pop/Rock Music - Favorite Band, Duo or Group

Eminem
Rap/Hip-Hop Music - Favorite Male Artist
Rap/Hip-Hop Music - Favorite Album - Recovery

Glee
Soundtracks - Favorite Album

Lady Gaga
Pop/Rock Music - Favorite Female Artist

Rihanna
Soul/Rhythm & Blues Music - Favorite Female Artist

Usher
Soul/Rhythm & Blues Music - Favorite Male Artist
Soul/Rhythm & Blues Music - Favorite Album - Raymond v. Raymond


Frågestund #2Ställ frågor
Det börjar strömma in frågor igen. Så vad sägs som en ny frågestund? Skriv era frågor som bloggkommentarer, maila dom till antonwestin@hotmail.com, eller nåt. Jag kan värma upp lite med att besvara 3 frågor:


Vilma: Hejhej :) Jag är en tjej som går i ettan och själv funderar på att ta ett utbytesår i USA till tvåan, gillar verkligen din blogg!
Jag undrar hur hård skolan är jämfört med Sverige, och vilka ämnen som är obligatoriska att läsa?
Hur stränga är lärarna och vad blir de sura för? (T.ex. sen ankomst etc)
Svar: Skolan är svårare i Sverige. Men här har dom så jävla fjantiga regler. Under yearbook-lektionen, till exempel, får vi inte gå utanför klassrummet utan hallway pass. Och vi måste fråga läraren för att gå på toaletten och så vidare.
Kommer du för sent till första lektionen på dagen, måste du gå till "the office". Bam-bam-bam!!! Annars skriver dom bara upp om du är sen. Eleverna har i allmänhet mycket mer respekt för lärarna än i Sverige, men i Sverige har vi en mycket mer avslappnad relation till lärarna. Man är mer "kompis" med lärarna i Sverige dvs. vilket jag tycker ger en bättre stämning. Och här tilltalar man läraren "Mr" och "Mrs".

Anonym: Hur många besökare har du?
Svar: Först och främst förstår jag inte varför frågan är så intressant. Men igår hade jag 155 unika besökare och idag har jag hittills haft 120. Så någonstans runtomkring där.

Therese: H
ur gammal är du? :D
Jag är 17.


XL

Jag bet precis av för mycket av min tumnagel. Det gör ont nu. Jag kom hem från skolan för en liten stund sen med fetaste XL-pepsin i handen. Det här kommer sluta som alla trodde; jag kommer hem ifrån U.S.A. rullandes.
Vi har besök av min värdpappa, Kris, syster och hennes två barn som är 3 och 8 år gamla. Dom ska stanna hela veckan, och har med sig världens sötaste hundvalp. Jag måste ta bilder på den så ni får se, man kan drunkna i sånna där mörkbruna puppy eyes.
Mitt photoshop vill inte fungera, det är irriterande. Fast igår fick jag lite hjälp att förfina mina kodmallar till bloggen av Oscar (killen som äger utbytesstudent.se), så det känns bra. Han är jätteduktig.
Vi har en dag kvar av den här trimestern (vi har tre terminer i skolan istället för två som i Sverige). Så imorgon när jag kommer hem ifrån skolan är det Thanksgiving-lov. På torsdag är Thanksgiving Night, och vi kommer ha 30 personer i huset på middag.
Nästa vecka börjar mitt nya schema som kommer innehålla lite US History, Gym osv. Det som är konstigt här är att schemat vi har ser likadant ut varje dag. Så jag kommer ha US History, första lektionen, varje dag tills nästa trimester börjar till våren. Och jag kommer ha gym på schemat, samma tid, varje dag tills trimestern är slut. Jag kanske inte kommer rulla fram ändå? Det firar vi med en extra pepsi! Eller näe...Anton Westin USA blogg utbytesstudent EF high school yearAnton Westin Blogg


Vem är du?

Det skulle vara roligt att veta vilka ni är som läser bloggen, och vad ni vill se när ni öppnar sidan. Omröstningen här nere tar inte mer än någon sekund att kryssa i, så delta gärna! Är det något alternativ som saknas så kan ni skriva en bloggkommentar. Glöm inte att klicka på "rösta" efter ni markerat ert svar!


Paket ifrån Sverige

Fick paket ifrån Sverige i veckan. Det innehöll bland annat det här:


Armani-skjorta från mamma och pappa


Vänster: Emilio-tröja som Josefin köpt | Höger: En Bläck-tshirt jag glömde packa ner innan jag åkte


Mmmmmm-marabou


San Francisco

San Francisco var sjukt roligt. Vi var runt 30 utbytesstudenter där nere ifrån hela världen. Vi var där i fyra dagar, och hade ett par aktiviteter/tours hela gruppen var med på. Alcatraz till exempel. Men efteråt fick vi utforska staden på egen hand. De flesta tog en taxi eller cable car (typ spårvagn) in till stan.
På Fredagen startade vi med Alcatraz Island. Sedan var vi några som bokade en limousine som visade oss runt till bland annat George Lucas filmstudio (star wars-skaparen och indiana jones). Jag bad chauffören skjutsa tillbaka mig till hotellet så jag kunde beställa konsertbiljetter, för på kvällen blev det Usher live!
Jag och 6 andra åkte över bay bridge till en stad som heter Oakland, och gick på konsert. Det var riktigt kul. Ushers förband var sångaren Trey Songz, som jag inte hade hört tidigare. Men jag var imponerad över hur tonsäker killen var.
På lördagen åkte vi till Muir woods. Det är en Red wood-forest (skitstora träd). Vi avslutade lördagskvällen med att käka middag, allihopa, på Hard Rock Cafe. Dagen efter satte vi oss i minibussarna för en 12-timmars drive hem.
Vi hade soligt alla dagar och runt 22°, nu är vi tillbaka i ett regnigt Oregon. San Francisco är en stad alla måste uppleva någon gång, för att sedan vilja åka tillbaka till. På riktigt.


Anton Westin San Francisco Golden Gate Bridge Park National Reservate
Jag framför the Golden Gate Bridge


Cable Cars var faktiskt sjukt roliga att åka. Alla San Franciscos upp- och nerförsbackar gjorde cable car-resorna till värsta berg- och dalbanorna.

Innan vi hoppade in i en limousine och fick en liten visning av staden.

Här kommer våran skjuts, höhö!

I limousinen
(Jag & Dennis ifrån Tyskland, & Rune ifrån Norge)
Jag visste inte att det fanns såhär stora shopping malls. Jag gick vilse här inne när jag skulle hitta ut och ta en taxi tillbaks tillhotellet, efter jag tappat bort alla andra. Jag visste inte om jag var under eller ovan jord, för alla våningar såg exakt likadana ut.

Inne på den här restaurangen fick vi pepsi-kaffe till maten. Det var något fel på dryckmixern, servetören fick göra om våran beställning. Förresten smakar pepsi-kaffe äckligt. Jätteäckligt.

Bay Bridge i bakgrundenSåhär är det att åka bil över the Golden Gate Gridge...


Alcatraz

Morgonen efter vi kommit fram till San Francisco hann vi bara vakna, innan vi skulle på vår första tour i staden. På schemat stod "Alcatraz". Och för er som inte vet vad det är kan jag berätta att det är världens mest omtalade fängelse. Fängelset ligger på en ö precis bredvid the Golden Gate Bridge, och hade under sina år ryktet om att det var omöjligt att fly ifrån. Till Alcatraz kom de mest farliga och kriminella fångarna, många för att aldrig komma ut därifrån igen.
1962 hände dock det alla trodde var omöjligt. Tre fångar saknades i sina celler när vakterna skulle väcka dom. Frank Lee Morris hade rymt tillsammans med bröderna John och Clarence Anglin.
Rymlingarna hade hittat en ventil i cellerna, där de kunde gräva bort en bit av betongväggen med hjälp av en sked. De tog bort ventilerna och började gräva i väggarna för att göra hålet tillräckligt stort att komma igenom.
Fångarna hade jobb på ön. En av rymlingarna jobbade vid en frissör salong, och tog varje dag med sig en bunt hår därifrån. De använde håret till att göra fake-huvuden av dom själva, som skulle lura vakterna att de fortfarande låg i sina sängar när rymningen skulle utföras.
Nästa problem var att komma över på fastlandet utan att fångas av strömmarna och drunkna. Så när var och en var på sina arbetsplatser gjorde de separata arbeten på hur rymningen skulle gå till. En gjorde handgjorda flytvästar, den andre en flotte osv.
Flytvästarna blev upphittade senare, men Frank Lee Morris, John och Clarence Anglin har aldrig setts till. En del tror att de åkte till Mexico, eftersom alla tre pratade spanska. Men andra tror att de blev tagna av strömmarna, eller hajar.
Rymningen tog ett år att planera och genomföra, och fängelset stängde ett år efteråt. Den officiella anledningen var att fängelset var omodernt. Men den desto mer betydelsefulla anledningen var att Morris och bröderna Anglin krossat fängelsets image; att det var omöjligt att rymma ifrån.


Alcatraz San Francisco Tour Tourist Attraction Guide
Alcatraz, som även gick under smeknamnet "The Rock"På kontoret gillade man Coca Cola!


Duscharna
Här hämtade fångarna rena kläder och skor efter duschen

Så här ser cellerna ut. All inclusive.

Tre våningar av celler

Fängelset hade musiktimme, där de som ville fick spela ett instrument. Medan ljudnivån var hög inne i salen passade Morris och bröderna Anglin på att gräva ut mer av betongväggen.


Gillade man inte att spela musik kunde man istället måla


Här är ett av hålen i väggen som de grävde ut

Ett fake-huvud de skapade för att lura vakterna att de fortfarande låg i sina sängar

Morris cell


Här är märken i golvet efter en granatlossning, när ett par fångar försökte rymma men blev påkomna av vakterna. Alla tre dog under rymningsförsöket.

 
Köket


Fängelset var, som många inte trodde, rent och hade bra mat. Här är matsedeln för 21 Mars 1963 (samma dag som fängelset stängde).

 
Familjer var tillåtna att besöka fångarna, men fick hålla sig till vissa regler  vakttornet

 


Oregon - California

I torsdags klockan 9:00 åkte 3 minibussar fullproppade med EF-utbytesstudenter ner till California, för en 4-dagars-helg i San Francisco. Bilresan tog 10 timmar, och vi stannade på alla möjliga sorters amerikanska snabbmatsrestauranger på vägen ner; Wendy's, Subway, Mcdonald's, Burger King, Taco Bell osv.
Motorvägen på västkusten är ganska lättsam att åka, och man ser massa fina landskap. Landskapet utanför fönstret förändras dramatiskt när man åkt någon timme in i California. Gräset blir gult istället för mörkgrönt, och de höga träden ersätts av mindre buskar.Jo, det finns snö i California också ...The Social Network

Jag kom precis hem ifrån Salem, efter att ha sett The Social Network med Pedro (Brasilien), Tristan (Tyskland) och min värdbror Devon (USA). Det kostar $10 dollar att gå på bio här (förutom 3D som kostar extra), och det motsvarar ungefär 70 SEK.

Jag var såklart tvungen att köpa fetaste popcorn-menyn + cola. Jag var mätt efter 1/5, så jag lät de andra käka resten. Tjejen i kassan blev typ chockad när hon såg mitt ID, och frågade var jag var ifrån (våra svenska ser uppenbarligen annorlunda ut än de amerikanska). När jag sa "Sweden" stirrade hon på mig och sa "Your english is really good. You sound just like an amerikan". Det var ganska roligt!
Filmen var rätt så bra. Ganska seg, men det var kul att se storyn bakom facebook i varje fall. 

Stolarna, eller fåtöljerna, på biosalongen var typ skönare än min säng. Det var liksom en gungstol, som jag satt och gungade på hela tiden. För er som inte hört talas om "facebook-filmen" kan kolla på trailern här nedan.The Social Network


Cascade Football

Det här youtube-klippet kan beskriva hur ett football game ser ut på high school i USA. De gulklädda är min skolas team. Vår maskot är en cougar, så alla skriker "Go Cascade!" eller "Go cougars!".
Jag fattar fortfarande ingenting av reglerna, mer än att dom ska tackla varandra, och få bollen över på den andra sidan. (Det kanske bara är det spelet går ut på?) Aja, jag är inte så intresserad av sporten, men det är roligt att gå på matcherna. Alla är sjukt taggade; elever, föräldrar, lärare, rektorer osv. Och de som inte går dit för matchen, går dit för umgänget.Cascade, cougs!


Citat av Garrison

Garrison, min yngsta värdbror, tänkte briljera med lite svenska språkkunskaper:
- Anton, my teacher taught us how to say hello in swedish today!!!
- oh, let's hear!
- Guten tag! :D


Vid ett annat tillfälle:
- In school... We were suppose to dress up like heroes, and I could have borrowed one of your sweaters. Because you (Anton) are my hero!

Taco Bell

Det var länge sen jag bloggade, jag vet. Men jag har varken haft tid eller lust att lägga upp nåt nytt.
Alla här flippar ur totalt när jag säger att jag aldrig ätit på Taco Bell - en mexican-american snabbmatsrestaurang. Marcia och Bre'anna hämtade därför upp mig igår för att åka dit och käka.
Det smakade väldigt likt den taco's vi har hemma i Sverige, men det är tydligen inte "riktig mexican food" för amerikanerna. Här är bönor, ost, burritos och kycklig originalingredienserna för taco's. Vår taco's som består av köttfärs, gurka, majs, nachos och tacokrydda är alltså lite europeanized.


RSS 2.0