Alcatraz

Morgonen efter vi kommit fram till San Francisco hann vi bara vakna, innan vi skulle på vår första tour i staden. På schemat stod "Alcatraz". Och för er som inte vet vad det är kan jag berätta att det är världens mest omtalade fängelse. Fängelset ligger på en ö precis bredvid the Golden Gate Bridge, och hade under sina år ryktet om att det var omöjligt att fly ifrån. Till Alcatraz kom de mest farliga och kriminella fångarna, många för att aldrig komma ut därifrån igen.
1962 hände dock det alla trodde var omöjligt. Tre fångar saknades i sina celler när vakterna skulle väcka dom. Frank Lee Morris hade rymt tillsammans med bröderna John och Clarence Anglin.
Rymlingarna hade hittat en ventil i cellerna, där de kunde gräva bort en bit av betongväggen med hjälp av en sked. De tog bort ventilerna och började gräva i väggarna för att göra hålet tillräckligt stort att komma igenom.
Fångarna hade jobb på ön. En av rymlingarna jobbade vid en frissör salong, och tog varje dag med sig en bunt hår därifrån. De använde håret till att göra fake-huvuden av dom själva, som skulle lura vakterna att de fortfarande låg i sina sängar när rymningen skulle utföras.
Nästa problem var att komma över på fastlandet utan att fångas av strömmarna och drunkna. Så när var och en var på sina arbetsplatser gjorde de separata arbeten på hur rymningen skulle gå till. En gjorde handgjorda flytvästar, den andre en flotte osv.
Flytvästarna blev upphittade senare, men Frank Lee Morris, John och Clarence Anglin har aldrig setts till. En del tror att de åkte till Mexico, eftersom alla tre pratade spanska. Men andra tror att de blev tagna av strömmarna, eller hajar.
Rymningen tog ett år att planera och genomföra, och fängelset stängde ett år efteråt. Den officiella anledningen var att fängelset var omodernt. Men den desto mer betydelsefulla anledningen var att Morris och bröderna Anglin krossat fängelsets image; att det var omöjligt att rymma ifrån.


Alcatraz San Francisco Tour Tourist Attraction Guide
Alcatraz, som även gick under smeknamnet "The Rock"På kontoret gillade man Coca Cola!


Duscharna
Här hämtade fångarna rena kläder och skor efter duschen

Så här ser cellerna ut. All inclusive.

Tre våningar av celler

Fängelset hade musiktimme, där de som ville fick spela ett instrument. Medan ljudnivån var hög inne i salen passade Morris och bröderna Anglin på att gräva ut mer av betongväggen.


Gillade man inte att spela musik kunde man istället måla


Här är ett av hålen i väggen som de grävde ut

Ett fake-huvud de skapade för att lura vakterna att de fortfarande låg i sina sängar

Morris cell


Här är märken i golvet efter en granatlossning, när ett par fångar försökte rymma men blev påkomna av vakterna. Alla tre dog under rymningsförsöket.

 
Köket


Fängelset var, som många inte trodde, rent och hade bra mat. Här är matsedeln för 21 Mars 1963 (samma dag som fängelset stängde).

 
Familjer var tillåtna att besöka fångarna, men fick hålla sig till vissa regler  vakttornet

 


Kommentarer
Postat av: Ida

Vart.. Är... Fångarna?

2010-11-18 @ 08:39:35
URL: http://isaslife.blogg.se/
Postat av: Isa

Nevermind, läste texten nu... xD

2010-11-18 @ 08:40:28
URL: http://isaslife.blogg.se/
Postat av: Ida

Ofta Isa trodde att hon hette Ida först...

2010-11-18 @ 09:17:29
URL: http://idawa.blogg.se/
Postat av: Ida

Har du sett filmen The Rock med Sean Connery? Eller Flykten från Alcatraz?

2010-11-18 @ 12:59:47
URL: http://idanasstrom.blogg.se/
Postat av: emma

tuffa bilder!!

2010-11-18 @ 15:52:38
URL: http://emmahjelm.devote.se
Postat av: Katt

ÅHHH! fatta vad coolt att vara där. jag älskar alla gamla förfallna byggnader/hus. fängelse är ju bara såå coolt, avundsjuk är jag :Dsv. Jag vet inte vart jag vill åka, men regionsval skulle väl vara aktuellt då. bara det att jag måste vara klar med ALLT på ansökan inna den 31 december (detta året alltså!) vilket verkade tveksamt på om jag skulle hinna, eftersom ja tydligen är lite sen att söka :/ men vad är det som är bra med val då? :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0