It's Getting Hot In Here...

Idag möttes jag återigen av en chockvärme när jag kom ut från engelskan. Så på bussen satt jag i 30° värme med nerdraget fönster, och snackade med busschaffören, Mark, och en tjej bakom mig som ville åka till Sverige på college.
I Government-class vill dom att jag ska göra en powerpoint-presentation om Sverige. Allt ifrån var det ligger - till hur regeringen fungerar. Det kommer nog bli ganska roligt. Idag berättade jag för dom lite om hur skolan fungerade. Så nu vill alla här gå i en svensk skola, få studiebidrag, ha längre lunchraster än 30 min osv.

Killen som åkte till U.S.A och blev stencool!


... Nä, skojade bara :)


Saknar MK09


Webcam Shot


Jag kom precis in efter att ha hjälpt Kris med att fotografera hundvalparna, så vi kan få dom sålda någon gång. Dom är sex stycken, så det tar sin lilla tid.

Tidigare idag åkte vi till Salem och käkade thaimat efter söndagskyrkan. Ni undrar ofta hur kyrkan är här, om det är som på filmer med gospel osv. Men det kan jag säga att det inte är. Inte i våran kyrka i alla fall, men det kanske kommer någon gång framåt jul! ;)

Kyrkan är i övrigt ganska lik den i Sverige, med 97% gamlingar och en pastor som står och snackar om meningen med livet. Inte så jätteintressant men man får väl bita ihop i en timme.
Kyrkan ser inte alls ut som den i sverige dock. Eller, jo basically så gör det det. Men det är som en liten supermodern version av den svenska kyrkan. Den är helt i trä, med stora vanliga fönster. Inga takmålningar eller färgat glas dvs. Jag ska försöka komma ihåg att ta med kameran nästa gång vi är där, så ni kan få se.

Till Photography-class har vi haft som uppgift att fota saker som ser ut som bokstäver (Typ en fotboll till O osv.) Så det ska jag fördriva resten av kvällen med, medan det är måndag morgon hos er i Sverige.

Visste du att...


Man får inga barn/studie-bidrag i USA. Alla blir skitförvånade när jag berättar att vi får ca 1000:- i månaden i studiebidrag i Sverige. "WOW! I wanna live in Sweden..." är reaktionerna. Så nästa gång ni klagar över att erat studiebidrag inte räcker till - tänk på barnen i USA! ;)


Shopping i WOODBURN

Vi åkte och shoppade idag på Woodburn Outlet. Det var skitstort, och efter 2 timmar hade vi fortfarande bara sett 1/3 av området. Jag kom i alla fall därifrån med 3 kassar i händerna, så det blev lyckad shopping.Tröja från Ralph Lauren $39.99 (original price: $69.99)

Chinos från Calvin Clein $34.80 (original price: $ 58.80)

Jeans från Pacsun $32.99

Shorts från Ralph Lauren $17.98 (original price: $34.98)

Skor från Ralph Lauren $27.99 (original price: $39.99)


Cowboy Fashion

Idag åkte vi till Salem, och Kris ville såklart visa mig det gamla traditionella cowboy-modet. Det fanns jeans, boots, bälten, smycken, ja allt! Till och med heminredning, för den som vill inreda sitt hus i cowboy-style. Jag var tvungen att ta några bilder där inne, även fast jag inte köpte nåt.
Jag kanske skulle ha köpt ett par av dessa boots ändå! ...eller?

Värdpappa, Kris, gillade hästsadel-pallen!


En cowboys vardagsrum?


Frog #1

Igår när alla var på fotbollsträning, och jag hade huset för mig själv, fick jag besök av denna lilla filur i matrummet. Det är andra grodan jag ser här, och dom är sjukt gröna jämfört med dom som finns hemma i Sverige. Jag försökte vifta ut den med dörrmattan, men den visade sig inte bara vara grönare än de svenska grodorna - utan även mycket, mycket snabbare. Den hoppade över en halvmeter, och det gick så fort att man knappt hann se. Jackson fångade den senare när han kom hem, och efteråt åkte hela familjen och käkade sushi i Salem. (Nej, Alex, vi åt inte grodan till sushi haha!)


Pizza; American Style

Igår åkte Jag, Kris, Jackson och Garrison in till Salem och käkade Pizza. Pizzan här är inte som den typiska italienska pizzan, som vi har i Sverige. Här är den tjockare och liknar mer en paj.
Som med allt annat vill ju amerikanerna sno andra länders påhitt och försöka göra dom bättre, för att sedan kalla det amerikanskt. Om dom lyckas eller inte? Det är ju en smaksak. Jag gillade pizzan här i alla fall, den påminner lite om panpizzan i sverige "Extra allt".
Imorgon åker vi in till Salem för lite shopping, ska försöka komma ihåg att fota lite.


American Style


White Water Rafting

I Lördags åkte vi forsränning med EF. Norm skjutsade oss, och det tog ungefär 3 timmar att komma fram till floden. Jag och Markus hade tidigare skojat om att Norm skulle låta någon av oss sitta fram i bilen, för att undvika att vi skulle snacka svenska - och så blev det, haha!
Eftersom klockan var 7 på morgonen när vi åkte från Salem, så däckade jag såklart i bilen. Men efter en timmes åkande stannade vi på en mack där jag provade energidrycken "Monster" för första gången. Jag var klarvaken resten av resan. Och efter stoppet fick vi i alla fall byta platser i bilen, haha!

När vi var framme vid floden var det bara att byta om till badbyxor och t-shirt eftersom vi skulle bli blöta. När Markus frågade Norm om vattnet var varmt eller kallt, skrattade han bara. Det visade sig vara ‎12‎°, och man ägnade stor del av forsränningen till att hacka tänder.
Hur som helst så var det i alla fall riktigt roligt. Ibland gick det sjukt snabbt, och ibland flöt vi fram i slow motion. Tristan, Conor och Giulia ramlade i när de "utmanade" varandra genom att stå upp på kanten av båten, och hålla balansen genom deras ihopsatta paddlar.
När vi var i slutet av floden frågade ledarna vilka som ville prova att simma i forsen, och jag är fortfarande förvånad över hur många som klev ur båtarna och gick tillbaka en bit längst stranden, för att sedan simma ned för den. Jag hoppar inte i vatten som är under 23°, det är min policy. Jag hackade redan tänder tillräckligt.
Markus, Jag, Conor, Gonzalo, Giulia, & Tristan


Det här var ett klass: 4-fall på skalan 1-5. Alla fick lägga sig ner i båten för att inte ramla ur, och alla blev totalt dyngsur. Vattnet var svinkallt, men det var jävligt roligt ändå, haha!

Jag, Conor (Markus blivande värdbror) & Giulia, när vi stannade till för lunch.

Minns inte vad killen i mitten hette, men på varsin sida har han Markus och Tristan.


Visste du att...

Det är olagligt att själv fylla på bensin i sin bil i Oregon? De anställda på mackarna får gå ut och fylla på bensin varje gång en ny bil stannar förbi.
De anställa på macken här intill har precis förstått att jag är utbytesstudent, och frågar nu jämt frågor om Sverige, hur det går i skolan osv. Det är sjukt roligt att se hur mycket trevligare dom är mot mig nu, än innan de visste.

Oktoberfest

Igår var vi till Mt. Angel på årets Oktoberfest. En Oktoberfest är en slags ölfestival/marknad från Tyskland, som de sätter upp här varje år. Och anledningen till att man har en Oktoberfest i September är tydligen för att man ska kunna få hit de tyska banden under festivalhelgen, eftersom de är hemma i Tyskland och spelar i oktober - när den egentligen är.
Staden var utsmyckad till 1000 med flaggor, färger, statyer och jag vet inte vad... Många byggnader var också inspirerade av München tydligen, för en del kändes inte alls att passa in i den amerikanska kulturen.
Vi gick mest runt och kollade på alla människor i någon timme, och åt sedan annorlunda"traditoinell" mat.


Jennifer, Jackson och Kris på Oktoberfest. Klänningen som Jennifer har på sig är också en tradition i dessa sammanhang. Den är tydligen köpt i Tyskland under en "riktig" Oktoberfest, så självklart skulle den fram! :)


Det som jag försökte få bild på här syns inte alls... Det är i alla fall massa flaggor/posters ovanför baren med massa tyska citat på osv. Kollar ni noga kanske ni urskiljer nåt.


Happy Birthday, Devon!

Idag firade vi Devons 17-årsdag, eftersom han inte är här på onsdag då han egentligen fyller. Det kom massa släktingar till huset, och många kom fram och frågade om allt var okej, om skolan var annorlunda från Sverige och massa sånt.
Roligast var nog när deras gammelmormor kommer fram till mig:

- Do you have any girlfriend back in Sweden?
- No i don't!
- REALLY? I'm surprised...
- You are?
- Yeah! Such a handsome, young man... Look at you!

Tack, gammelmormor. Jag stängde precis av TV'n efter en hel kväll med MTV Video Music Award 2010, och imorgon är det skola igen. Antar att jag borde gå och lägga mig, för här sover dom sedan länge.Jag med alla värdbröder

värdsläktingar


Fotbollsspelet är populärt

Killen till vänster är värdkusin, och spelar i samma skolband som jag.


Öppna, öppna öööppna!

Värdmoster, Becky


Värdmamma, Jennifer


Jackson vill att jag ska börja kolla på amerikanska sporter på TV'n. Så som Baseball, Amerikansk Fotboll, golf osv. Så han köpte en Oregon t-shirt till mig som han tog på sig då jag inte ville, haha!


Dallas Picnic

Idag åkte alla EF-utbytesstudenter till Dallas City Park. Där var det picnic och alla studenters familjer var inbjudna. Det var kul att se hur många vi faktiskt är som är här, och jag träffade även en tredje svensk här (som tydligen bor 5 minuter från mig och också heter Anton). Vi är alltså 4 svenskar här omkring nu. Jag, Markus, Linnea och Anton.
Dock kunde inte Norm (våran kontaktperson) vara tydligare när han ville prata med mig, Markus och Linnea enskilt, och gnällde på oss för att vi pratade svenska.
Det fanns EF-ledare på plats och pratade med värdfamiljerna enskilt, och studenterna enskilt. De ville höra våra historier so far, om vi längtade hem eller hade fått någon kulturchock osv.
Idag hade jag i varje fall systemkameran med mig, så här kommer några bilder:
Dallas City Park


Garrison

Devon

Markus, Devon & Jackson

Jackson, Garrison och Jennifer

Jackson & Garrison spelar soccer

Markus


Norm (Våran IEC/Kontaktperson) gnällde över att vi svenskar snackade svenska.
Det är hos honom Tristan & Markus bor, i södra Salem.


Bowling i Silverton

Jag, Markus, Tristan, Kris, Garrison, Devon och Jackson åkte till Silverton och bowlade ikväll. Silverton ligger ungefär 10-15 minuter härifrån, och ser ut att vara en tecknad filmstad. På alla lycktstolpar hänger en enorm bucket med blommor, och alla hus är sådär perfekta som på film.
I alla fall åkte vi dit och bowlade, vilket var riktigt roligt. Första ronden vann jag över Markus (HAAHA). Dock hade han nästan dubbelt så mycket poäng som mig i andra ronden, men det är bara första som räknas, right?
I Bowlinghallen spelades alla senaste musikvideos blandat med klassiker på stora skärmar, och discolamporna blinkade vilt. (Och ja, Josefin, dom spelade Justin Biebers "Baby"). En suddig Markus

Devon bowlar


Bä-äh-äää-ää

Devon fyller år på onsdag(?), men vi firar honom imorgon (Söndag), eftersom han kommer vara i Portland på sin födelsedag. Så Jennifer skulle göra en paj ikväll och ville att jag och Devon skulle dra ut på deras gård/fält och plocka black berries. Så vi gick ut och krigade med taggiga buskar i någon timme.
Efter ett tag kom man ifrån varandra i djungeln av buskar, och jag kunde inte längre se var Devon var. Jag står i min egen lilla värld och plockar bären, när jag vänder mig om och ser ett får stå och glo två meter ifrån mig. Fåret stirrar rakt på mig, och jag hade inte hört att det kom. En minut senare har jag hela jävla flocken runt om mig, jag var totalt omringad. Men efter någon minut insåg dom antagligen att jag var helt ointressant, för de spatserade iväg på ett långt led.Omringad av får


Sveriges Artistelit Intar USA

Efter att Jackson ville höra svensk musik, och jag visade honom Robyns "Konnichiwa Bitches" blev han helt såld. Han kollar på videon hela tiden.
Så när jag, av en slump, gick in på Robyns hemsida såg jag att hon kommer till Portland i november! Portland är bara en timme härifrån (10 mil), och nu frågar han Jennifer konstant om konserten. 

På söndag kommer Robyn uppträda på 2010-års MTV Video Music Awards i L.A. Följande artister kommer även uppräda under kvällen: Travie McCoy, Jason Derulo, Usher, Eminem, Kanye West, Justin Bieber, Drake, B.o.B, och Florence + The Machine.
Släng dig i TV-soffan med popcornen redo, när Sveriges stolthet intar MTV VMA 2010.


Robyn; Body Talk pt.1,2 - USA-tour:
05 Nov The Filmore Miami Beach
06 Nov Club Firestone Orlando
07 Nov The Ritz Ybor Tampa
08 Nov Buckhead Theatre Atlanta
10 Nov Terminal 5 New York
12 Nov The Sound Academy, Toronto
13 Nov Metro, Chicago
14 Nov Fine Line, Minneapolis
17 Nov Club Nokia, Los Angeles
19 Nov Venue Vancouver, Vancouver
20 Nov Wonder Ballroom, Portland
21 Nov Neumos SeattleBilder från idag

Vi åkte som sagt upp till bergen idag när alla var lediga (Labor Day). Jackson försökte med flugfiske i floden, men fick ingen fisk. Garrison ramlade i när han försökte balansera på stenar och jag försökte få några naturbilder med mobilkameran... Nästa gång vi åker ut på nåt sånt här igen lovar jag att ha kameran med.Vattnet var jättegrönt, men det syns inte så bra på bilderna


Tallarna här är typ dubbelt så höga som de i Sverige. Helt sjukt!
Och allt är mycket, mycket grönare.


Labor Day

Idag är det Labor Day, och alla är lediga från jobbet och skolan. Allting är stängt förutom en del restauranger och butiker. Jennifer förklarade att alla i USA firar att de har ett jobb - genom att inte gå till jobbet. Aja, det var skönt att få en helgdag extra.
Vi kom nyss hem ifrån bergen, där vi varit i några timmar och kollat på vattenfall, floder och naturen här runt omkring. Jag laddar upp bilder om ett tag, har inte lagt in dom på datorn än. Dock glömde jag som vanligt kameran, så hi får nöja er med mobilbilder.


The State Fair

Igår var jag, Devon, Markus, Tristan och Perdo på The State Fair i Salem. Det är en slags marknad/festival, där det är shower, musik, åkattraktoiner, utställningar, mat och massa aktiviteter. Vi kollade bla. på kinesiska akrobater och Pedro och Markus åkte denna:

   

Dom skjöts upp i luften i 160 km/h i någon slags gunga, och verkade ganska omskakade när de kom ner på marken igen :p  Jag kan säga att det såg gaaanska så jättehögt ut!

Efter vi hade kollat runt i några timmar på "The Fair" åkte vi till hem till Markus och Tristan, åt lite, och kollade på Borat.


ZzZzzZz... & Fashion

Jag och Devon skulle kolla på film vid 22:00, när Jackson och Garrison gått och lagt sig och lämnat TV'n... Och ni som känner mig vet att jag kan vara vaken länge utan att bli trött. Men sen jag kom hit är jag trött redan vid 21:00.
Jag såg kanske 15 minuter av filmen, varefter jag somnade. Jag somnar aldrig till film(!!!!). Jag är den som blir förbannad om folk somnar när man kollar på en bra film.
Aja...  Klockan här är 00:20, så det är väl ändå dags att runda av dagen här, jag kommer att somna fort. 
Jag och Markus håller på att planera inför imorgon över facebook, då vi ska till någon slags "festival" i Salem (typ som en nöjespark tror jag). Det kommer väl mer om det sen.
På lunchen i skolan idag började eleverna i Band Class fråga om min klädsel. De tycker att jag har "finkläder" i skolan. För mig är chinos och en vit t-shirt inte finkläder, men här har alla typ t-shirt och ett par ljusa jeans.
De ville även veta hur mycket kläder i Sverige kostade, och frågade om jag var rik för att mina jeans kostade 999:- och hur man kunde köpa en tröja för 600:-.


Finbyxor?


Påväg hem från skolan

Idag är det sådär sjukligt varmt igen! 31° grader!! För ca. en timme sedan fick jag gå fram och presentera mig inför hela skolan, samt säga ett citat på svenska. Vi är fyra utbytesstudenter på skolan (2 från Sverige), och alla fick göra samma sak.
Nyss hoppade jag av skolbussen vid macken. Och jag var tvungen(!!!) att köpa en cola eftersom min t-shirt är så gott som genomvåt, seriöst! Här under är de sista 50 meterna på vägen hem! :)


Salem & Nytt Nummer

Jag kom nyss hem ifrån Salem (Oregon´s huvudstad). Där smakade jag sushi för första gången, och jag är förvånad över att det var så pass gott. Vi satt som vid en bar där det kom förbiåkandes maträtter på ett band där man kunde plocka ner vad man ville ha. En latare metod av buffé, eller nåt.
Efter middagen åkte vi och bytte simkort till min iPhone, så nu kan jag ringa som vanligt inom USA utan att det är så himla dyrt. Dock är det fortfarande dyrt att ringa till Sverige. Men i priset ingick internet så jag kan hålla kontakten med er i Sverige genom mail eller facebook, istället för att skicka dyra sms. (Innan hade jag Halebob, vilket ni kanske förstår är sjukt dyrt att använda här.)
Nu är klockan 22:00 här & 07:00 i Sverige, så jag ska gå och lägga mig. Och har ni några frågor - skriv bara en kommentar här på bloggen så svarar jag imorgon efter skolan.Vädret

Vädret är konstigt här. Imorse var det 13°, så jag tog på mig en ganska tjock tröja och så. Men när jag kommer ut ifrån sista lektionen -som är engelska- och ska gå till bussen möts jag av 33° värme!!! 
Jag var tvungen att hoppa av bussen utanför macken igen för att köpa en cola (inte en stor den här gången, haha)
Här under är vädret för de kommande 3 dagarna. Lägg märke till skillnaden mellan dag och natt. Det ser även ut att bli en riktigt varm dag imorgon med.


Mina kurser

Photography: Det här är första lektionen jag har på morgonen, och idag tog det typ 5 minuter innan jag hittade klassrummet. Hittills har vi bara haft genomgång om säkerthet i mörkrum, fotovinklar och fokus osv. Den här kursen har jag tillsammans med en svensk utbytesstudent, Linnea.

Yearbook:
Motsvarar en svensk skoltidning, och hittills har vi bara bollat ideér om vilket tema årets yearbook ska ha. Det är en ganska lättsam kurs, och jag antar att det kommer sluta med att jag tar bilder eller gör layout eller nåt.

Concert Band:
Jag är med i drumline, vilket är helt okej. Det är dock inte min favoritlektion, men det är såklart lättsamt, och efteråt äter vi lunch i musikrummet eftersom kafeterian är fullproppad med folk.

LUNCH:
What can I say? Svenskar klagar på skolmaten. Här kostar det 2$ för skolmat (varje dag), och jag har inte smakat den men hört att den inte är så god. Något som är riktigt dåligt faktiskt är att vi bara har 30 minuters lunch. Man hinner knappt ta fram väskan och gräva upp hemmagjord mat innan klockan ringer igen.

American
Government: Jag har en manlig lärare, minns dock inte vad han heter. (Han är ny på skolan). Idag har han snackat om Obama, kriget i Iraq och lite vad allt handlar om. Det här är nog kursen som är svårast, men han kommer alltid fram till mig och frågar om jag förstår osv. "Just do your best, that´s great!".

Senior English:
Den här kursen var jag livrädd för först. Att läsa engelska på senior-nivå, i ett land där läraren förväntar sig att man ska kunna prata engelska flytande osv. Men det här är faktiskt den roligaste kursen av alla. Läraren är sjukt rolig, och berättar hela tiden saker som inte har med skolan att göra. Hon älskar tex. snowboarding, och hade problem med detta när hon var gravid förra året och inte kunde åka snowboard...
Idag hade vi ett oförberett stavningstest, vilket gick 100 gånger bättre än vad jag förväntat mig. Jag trodde jag skulle ha 3/200 rätt eller nåt. Men det var ganska enkla ord. Vissa ord var jag bombsäker på, som de andra i klassen inte kunde (de skrek rakt ut när det kom ett konstigt ord).
Jag gick i alla fall fram till läraren efter provet och frågade om hon visste att jag var från Sverige, och har engelska om 2nd language. "Oh I had no idea, I couldn't hear any swedish accent! Your english is beautiful, thanks for telling me!". Det var i och för sig skönt att höra... :)
Den här lektionen är sist på dagen, och klassrummet är i en helt nybyggd del av skolan vilket är sjukt skönt.1st day @ High School

Sååå! Hoppade precis av den berömda, gula, amerikanska skolbussen. Den fungerar inte som bussarna i Sverige som åker till en bussstation och plockar upp en klunga med elever för att sedan åker vidare till nästa station och osv. Den här bussen åker mellan varje hus och plockar upp varje elev utanför huset. Det hela tar väldigt lång tid, och det är alla olika åldrar på ungarna på bussen. Nu på vägen hem hamnade jag intill världens drygaste unge som skrek och kallade klasskompisarna alla möjliga saker.
Jag blev även visad till fel buss av "busspersonalen", så jag fick åka en extra sväng runt hela Aumsville vilket inte var så uppskattat när man är trött och klev upp klockan 6. Nu vet jag att jag ska ta buss nummer 52 när jag ska hem.
Ni undrar säkert hur skolmaten är, men jag har faktiskt inte provat den än. Idag tog jag med en macka, för Jennifer varnade mig att det kunde vara en lång matkö nu ibörjan. Och självklart är det lång kö när ALLA elever har lunch samtidigt. Under lektionstid är det helt tomt i korridorerna, och under 5-minutersrasterna - kaos.
Nu tror jag att jag ska gå och lägga mig tidigt ikväll. Jag, Kris, Jackson och Garrison spelade precis brädspel och fixade mackor till lunch tills imorgon.

Här är mitt schema! Så här kommer det att se ut enda fram tills november. I november byter jag alla kurser. (Man byter sammanlagt kurser tre gånger på ett läsår, ungefär som 3 terminer istället för 2 som i Sverige)

8:05-9:20 Photography
9:30-10:45 Yearbook
10:50-12:05 Concert Band
12:05-12:35 LUNCH
12:35-1:50 American Government
1:55-3:10 Senior English (ni i Sverige behöver inte gnälla på engelskalektionerna i varje fall)Här är mitt Cascade-ID. Med det här får jag gå på alla matcher gratis osv. Charmigt va?


RSS 2.0