Puppy

Här är en av de 6 hundvalparna! :)


This is America


Jag gick och köpte Cola på macken här intill. Jag var tvungen att ta den största bara ändå! :D


Bilder på HusetKöket


Ismaskinen på kylskåpet används flitigt

Här vid baren äter vi frukost

Innanför den dörren är skafferiet
Utsikten från vardagsrummet (baksidan)


Framsidan


Sverigeflaggan som de fick av mig, haha!

KontoretEtt av fyra badrum

Jag gilllar min lilla walk in closetFrågor & Svar

Ida: Kan du inte visa ditt rum?
Jo, jag har tänkt fota huset och lägga upp här på bloggen. Jag kommer antagligen hinna göra det idag eftersom jag blir ensam hemma, medans de andra är i skolan/jobbet.

Lukas: Hur gamla var dina värdbröder? (a)
Devon fyller 17 snart, Jackson är 11 och Garrison 7.

Miranda: Hur är det i Oregon? Hur är vädret och medeltemperaturen där?
Hur har det varit för dig att komma in i familjen, har dom några speciella regler? :)
Oregon är ganska likt Sverige, fast utan den kalla vintern. Det är väldigt ovanligt med snö här, och om det skulle
snöa skulle skolan ställas in eftersom de inte använder vinterdäck och skolbussarna tar sig inte fram.
Temperaturen är ganska konstig. Det kan vara 33° vissa dagar, och sedan på natten sjunker den till 13°. Däremot
är naturen mer storslagen här, med större och grönare träd, höga berg och floder osv.
Det har inte varit direkt svårt att komma in i familjen, och jag är nästan aldrig ensam eftersom det är 5 andra i
familjen och så. Enda tiden på dygnet jag har tid att sitta vid datorn är efter 20:00, och då sover alla ni i Sverige... De två yngsta kommer ofta in till mitt rum och frågar saker om Sverige osv. Några speciella regler har jag inte märkt av ännu.

Johanna: Jag ska åka med EF nästa år, och ska på intervju snart, så jag undrar om du skulle kunna förklara hur hela din antagningsprocess gick till från intervjun (vill såklart veta vad du fick göra där också) till att du fick reda på vilken värdfamilj du skulle få. Dessutom vill jag gärna veta om du är nöjd eller missnöjd med just EF typ deras service osv.
Hej Johanna, kul att du ska åka som utbytesstudent nästa år!
Eftersom jag tydligen inte bodde i närheten av någon "intervjustad" så hade jag min intervju över telefonen, vilket funkade helt okej. Först berättade en tjej om vad EF gör, hur programmet ser ut och om hur det är att bo hos en värdfamilj osv. Sedan vill de se hur man ligger till i engelskan, så i slutet av intervjun var det bara engelska som gällde.
Det tog längre tid än väntat att få besked om jag blev antagen eller inte. Efter 3 veckor ringde de och sa att programmet var fullt, men att de kunde skriva in mig i en reservkö. Tillslut fick jag den sista platsen.
När alla blivit antagen blir man inbjuden på ett avresemöte, där man får lyssna på andra studenters berättelser
om high school, värdfamiljer, olika aktiviteter och traditioner osv. Avresemötet var i en aula på en skola i Stockholm, och det var faktiskt väldigt kul. Efter "föreläsningen" gick alla som skulle till USA in till ett rum, Australien ett annat osv. för att prata mer direkt om värdlandet. Efter det fick även alla killar gå in till ett rum, och
tjejerna till ett annat, ifall man hade några speciella frågor eller så.
Efter avresemötet dröjde det dock länge innan det hände nåt nytt. Jag fick vänta i flera månader innan jag fick min värdfamilj, och jag fick min värdfamilj ungefär 2 veckor innan jag skulle åka.
Jag kan inte säga att jag är missnöjd med EF's service eller nåt, för jag har det väldigt bra här. Men OM du
mellanlandar i Chicago... se till att försöka skynda dig till din gate, för flygplatsen är stor och jag hade inte tillräckligt med tid för att hinna med mitt plan, så jag missade det och fick boka om.

Har ni några fler frågor så är det bara att slänga in en kommentar :)Markus & Tristan

Idag har jag fått prata svenska! Markus, en utbytesstudent från Sverige, bor 15-20 min härifrån. Så idag efter kyrkan kom Markus och Tristan över på lunch. De stannade 4 timmar så det blev en hel del wii, fotbollsspel och soccer etc. Markus och Tristan bor båda hos min kontaktperson, Norm i Salem.
Nu ska jag till grannen för nästa party! (tror det är en ny födelsedagsfest) :)Jag, Jackson och Markus


Kris, jag, Jackson, Tristan, Garrison och Markus


Fest i Portland

Efter Corn Festival åkte vi till Portland -som är en ungefär en timme härifrån- på Kris kompis födelsedagsfest. Det var liveband, mat och massa folk. (Dock var de flesta inomhus och hämtade mat när de här bilderna togs) Vi var där i några timmar och jag fick skaka massor av händer.
Min kamera blev kvar i bilen, så ni får nöja er med iPhone-bilder :)Bandet spelade rock/blues, och jag är förvånad att grannarna
inte klagade för volymen var hög och de spelade länge.


Corn Festival

Alla städer omkring Aumsville har olika festivaler där de firar olika saker. Någon stad har "river festival" osv. I Aumsville firar man majs, och här är några bilder från "the parade", som min värdbror Jackson var med i.


En av hundarna fick följa med och se paraden

Här är Garrison, min yngsta värdbror. I handen håller han en plastpåse som folk delade ut på gatan för att samla godis i. (alla i paraden kastade godis)

Här är vår trädgårdsmästare som också var med i paraden.


Frågor?

Har ni några frågor så kan ni slänga in någon kommentar i det här inlägget, så ska jag försöka svara på dom. Jag tar också gärna emot tips om vad ni vill läsa om på bloggen. Ni kan även maila mig: antonwestin@hotmail.com


Här står Jackson, Garrison och jag bredvid ett gigantiskt träd här utanför Aumsville.


AumsvilleHär är husets baksida. Det är byggt 2007, och är riktigt fräscht.

På baksidan av huset finns en å där Jackson skulle fiska idag. Jag följde med och fotade omgivningen lite.Han fick 2 fiskar men behöll ingen
Jackson


Första dagen

Idag har Jennifer visat mig Cascade High School, som börjar på tisdag. Jag är registrerad Senior och börjar därför en dag senare än alla andra. Jennifer visade alla mina klassrum och jag träffade även ett par av lärarna. Låskompinationen på skåpet kommer ta ett tag att lära sig, men det kommer väl... Man är tvungen att vrida mellan flera olika siffror för att få upp låset.
Nu har jag, Jackson och Garrison kollat på the Karate kid. Jag fattade inte riktigt hur det gick till... Men dom hyrde filmen online eller genom telefon, och efter någon timme fanns den i brevlådan. De ville såklart veta om man kunde hyra filmer på samma sätt i Sverige... 


Hundvalparna
"Anton, do you know how to play chess?"


Bilder från flygresan

Jag orkade aldrig slita upp kameran varje gång jag skulle fota, så ni får nöja er med iPhone-bilder från resan. Imorgon ska jag fota huset och sådär, så håll utkik!


Next: ChicagoPå planet märkte jag att Coca Cola'n i USA smakar godare än den som finns i Sverige.
Kan det ha nåt med sockermängden att göra kanske?


I Seattle var jag utsvulten, så det blev Burger King med en tysk utbytesstudent som jag träffade på. Kan även passa på att berätta att en medium coke i USA är mycket större än en stor i Sverige. (den "stora" här är 1,5L eller nåt sånt)


Det här blev mitt sista (4/4) flyg. Seattle - Portland. Det tog ungefär 50 minuter, och planet var så här litet.
I vanliga fall brukar man få gå igenom en lång gång och komma direkt in i planet, men i det här fallet fick vi gå ut
på själva parkeringen och gå upp för den där lilla trappan där framme.


The Journey Begins

Att flyga från Arlanda är inte direkt svårt. Speciellt inte när man är 6st utbytesstudenter från Sverige. Men efter första mellanlandningen i Frankfurt droppade första studenten av. Lisa skulle flyga direkt till San Fransisco, och vi andra till Chicago.
Men i Chicago när alla skulle in i USA, var vi tvungen att stå i en mil lång kö för att checka visum och fingeravtryck. Detta faktum verkar inte EF räknat med när de bokade biljetterna, eftersom tiden absolut inte räckte till för att stå i kö (1 timme) och sedan springa som galna för att leta bagage, lämna bagage, hoppa in på ett tåg som skulle ta oss till vår Gate och sedan hinna hämta ut biljetterna och framför allt - hinna med flyget.
Jag missade planet mellan Chicago & Seattle.
Alla vi 5 studenter som befann sig på flygplatsen skulle till 5 olika destinationer, i 5 olika gate:ar och där stod jag - själv på världens största flygplats och hade precis missat mitt flyg.
Jag fick fråga mig fram till en "rebook-lucka" där en -inte så överdrivet glad- tant fick boka om mina 2 sista flyg.

Tillslut satt jag på planet till Seattle, och hamnade i mitten av två killar som inte sa ett ord förän 10 minuter innan landning. Då skulle båda två veta vem jag var, var jag kom från och "hur man kunde prata så bra engelska om man aldrig varit i USA förut".
Seattle hade en gästvänlig flygplats som nästan var folktom. Där smällde jag i mig en Burger King-Whopper, tillsammans med en annan utbytesstudent som jag träffade.

Sedan var det dax för den sista flygningen, mellan Seattle & Portland. Jag visste att det bara skulle ta 50 min, och jag anade att planet skulle vara mindre än de tidigare 3 osv. Men att det skulle vara jag och 15 personer till på planet trodde jag inte. Det planet var fullt, kanske jag ska på understryka.
Det var smalare än en buss, och började skaka brutalt när motorn startade. Ändå var det den mest minnesvärda flygningen på hela dagen, när det pyttelilla planet flög in över Portland och det enda man såg var miljaaarder lampor där nere.
Jag letade mig ut från flygplatsen och vid utgången står 6 personer och vinkar glatt med balonger och en stor hemmagjord skylt: WELCOME ANTON!


Kris, Jennifer, Jag, Garrison Devon, Jackson

Värdsyskon


Stockholm - Portland

Fick nyss min flyginformation. Så här kommer min resa att se ut:

6:35 Stockholm - Frankfurt (2 timmars flyg)
10:40 Frankfurt - Chicago (nio timmars flyg)
3:25 Chicago - Seattle (4½ timmars flyg)
7:10 Seattle - Portland (50 min flyg)

... Sedan bilresa till Salem, Oregons huvudstad, och hem till värdfamiljen.


Kontakt

mail: antonwestin@hotmail.com


Canon EOS 450D

Jag använder en Canon EOS 450D sedan två år tillbaks. Det är en väldigt prisvärd kamera för en sk. "hobbyfotograf" och annars en väldigt bra ingångskamera. Den har 12.2 megapixlar, en maxupplösning på 4272x2848 och väger knappt ett halvt kg. 

Tamrons 70-300-objektiv
är bra när man vill zooma riktigt långt. Däremot måste du stå en halv meter ifrån det du ska fotografera för att objektivet ska kunna "nå". Jag är väldigt nöjd med det här objektivet, som även har inbyggt macro. 

 

 

 


Om mig

Jag heter Anton, är 17 år och är utbytesstudent i Oregon, USA. Jag bor i en värdfamilj i en stad som heter Aumsville, 1 mil utanför Salem.
Min värdfamilj består av Jennifer och Kris Christian, och deras tre söner, Devon (17), Jackson (10) och Garrison (7). På bloggen kommer jag skriva om livet som utbytesstudent, olika kontraster & kulturkrockar etc. Har ni frågor så kan ni maila mig, eller skriva en kommentar i ett blogginlägg.


Oregon är en stat som ligger vid USA's västkust. Den gränsar till staterna, California, Washington, Nevada och Idaho.
Huvudstaden heter Salem, och är 15 minuter ifrån vårt hus (i Aumsville). Men den största staden är Portland med närmare 582,130 invånare.
Portland


RSS 2.0